Welkom bij Klimplanten.net! Klimplanten.net is de site met alle informatie over verschillende soorten klimplanten: clematis, klimmende rozenstruiken, blauwe regen en nog veel meer!

Informatie over passiebloemen

De passiebloem is een prachtige klimplant met zeer grote, exotisch tonende bloemen. Toch kom je deze plant vrij weinig tegen in Nederland, mede omdat maar enkele soorten winterhard zijn in dit klimaat. Ook moet er opgepast worden bij het aanplanten dat de juiste plek gekozen word.

De juiste plek voor een passiebloem

De passiebloem, passiflora in het latijn, staat het liefst zo warm mogelijk; bijvoorbeeld tegen een muur aan de zuidkant. Zodat hij veel uren zon krijgt. Hierdoor krijgt hij genoeg energie om veel bloemen te vormen. Deze plant komt orgineel uit het Middellandse Zeegebied en kan daarom niet tegen een te natte grond. Bij zware klei kan een grondverbeteraar aan te raden zijn. Bijvoorbeeld grof zand. De bodem moet goed afgewaterd zijn. Om de passiflora tegen vorstschade te beschermen kan je hem het beste op een beschutte plek zetten.

Passibloem

De jonge passiebloem overwinteren

Vooral de eerste jaren zijn er wat maatregelen nodig om uw plant te overwinteren. De plant is nog niet zo groot en kan dus geen grote vorstschade verdragen. Als de plant begint uit te lopen, dit is al in Februari/Maart moet u er op letten dat er geen late nachtvorst komt. Als dit wel het geval is kunt u de plant inpakken met bijvoorbeeld noppenfolie, doeken of iets dergelijks. Maar als de temperatuur weer boven 0 graden komt, en de zon gaat erop schijnen, moet u deze folie wel verwijderen. Anders kunnen er schimmels in de plant komen. Let wel op, deze 'speciale' behandeling is maar 1 tot 2 jaar nodig. Daarna kan de plant op een beschutte plek gerust vorst verdragen. De passiebloem is winterhard tot +/- -12 graden. Hoe kleiner het blad van de passiebloem, hoe winterharder hij is. Wij hebben in ons assortiment redelijk tot goed winterharde passiebloemen.

De passievruchten van de passiebloem

Niet alle passiebloemen geven passievruchten. Alleen de Passiflora caerulea geeft 'eetbare' vruchten af. Natuurlijk klinkt dit zeer aantrekkelijk, maar in praktijk rijpen deze vruchten nooit af in Nederland. Als de passiebloem goed warm staat, kan deze wel de vruchten gaan vormen. Dit is natuurlijk een prachtig gezicht.

De afbeeldingen en teksten van deze site zijn auteursrechtelijk beschermd. Product-foto's worden gebruikt in toestemming van Boomkwekerij VD Starre footer